Foundation Centre

2006
x 0 x 0 cm
Edition of 1

The design of the Foundation Centre executed by Studio Downie Architects cuts dramatically into the chalk landscape, creating a powerful sense of space released from the intimate woodland surroundings. The ceiling’s deep ribs add a sense of subterranean strength from within and distribute daylight in the interior space. The building blends and disappears in harmony with it surroundings with sporadic rough timber fins and flint coloured render wrapping the exterior. Natural elements have reclaimed the building into its woodland surroundings, with the growth of escarpments and a carpet of natural sedum on the roof which supports other local flora and fauna.

Share:

About The Artist

Just one year after having set up his architectural practice, Craig Downie was commission by Wilfred Cass to create the Cass Sculpture Foundation's Visitors' Gallery in 1994. Downie was to receive a RIBA award for this building - which was also short-listed for a British Construction Industry award.

In 2006, the Cass Sculpture Foundation commissioned Craig Downie to create its Foundation Centre. The centre provides new offices, a library, exhibition space and archives for a unique collection of 21st-century British sculpture. The greys and whites of the building's surfaces refer to the indigenous flint that is so specific to Sussex whilst providing a contrast between inside and out, and the hard and soft expression of the building and the landscape.

Craig Downie

Other Artworks by Craig Downie at CASS

1994

Visitors' Gallery

Completed in 1994, the Gallery is a steel, timber and glass pavilion that serves to greet and orientate visitors. Placed…

Related content

  • Sculpture
    Pavilion
    A twentieth century folly, Pavilion is sculptural in form and boasts modern, industrial materials wh…
  • Sculpture
    Visitors' Gallery
    Completed in 1994, the Gallery is a steel, timber and glass pavilion that serves to greet and orient…