Visitors' Gallery

1994
x x cm
Edition of 1

Completed in 1994, the Gallery is a steel, timber and glass pavilion that serves to greet and orientate visitors. Placed in the woods to one side of the entrance track, it is designed for functionality yet also discretion, to have a dialogue with and yet remain concealed in the woodland landscape. Restrained and simplistic, the colours and materials used have been specifically chosen to blend into nature over time, and the lines of the building have been designed to lie in harmony with lines of the surrounding tree trunks. Inside, the space is constructed of closed and open planes; solid wood walls and uninterrupted glass expanses. The dramatic views of the stunning woodland surroundings are thus both concealed then revealed to the visitor by the dual nature of the construction. The only extravagance is a turquoise copper wall running along the side of the pavilion. This splash of colour helps to focalise the gallery in the estate, as a vital fixed point on the sculpture trail.

Share:

About The Artist

Just one year after having set up his architectural practice, Craig Downie was commission by Wilfred Cass to create the Cass Sculpture Foundation's Visitors' Gallery in 1994. Downie was to receive a RIBA award for this building - which was also short-listed for a British Construction Industry award.

In 2006, the Cass Sculpture Foundation commissioned Craig Downie to create its Foundation Centre. The centre provides new offices, a library, exhibition space and archives for a unique collection of 21st-century British sculpture. The greys and whites of the building's surfaces refer to the indigenous flint that is so specific to Sussex whilst providing a contrast between inside and out, and the hard and soft expression of the building and the landscape.

Craig Downie

Other Artworks by Craig Downie at CASS

2006

Foundation Centre

The design of the Foundation Centre executed by Studio Downie Architects cuts dramatically into the chalk landscape, cre…

Related content

  • Sculpture
    Foundation Centre
    The design of the Foundation Centre executed by Studio Downie Architects cuts dramatically into the …
  • Sculpture
    Pavilion
    A twentieth century folly, Pavilion is sculptural in form and boasts modern, industrial materials wh…